top of page

 agenda 

Natalon Kwartet
11/12/2023
20.15 uur
Canto Ostinato door Natalon Kwartet
De Duif Prinsengracht 756 1017 LH Amsterdam
Simeon ten Holt, vier vleugels

Het Natalon Kwartet bestaat uit de pianisten Laura Sandee, Robert Lambermont, Anna van Nieukerken en Petra van Oort. 

Jacobsladder1.jpg

Momenteel werk ik aan nieuwe objecten en tekeningen met de werktitel ´Stalactiet´. Water, vuur en zwavel spelen een hoofdrol in deze werken. 

Sinds kort heb ik een tweede werkplaats waar stank en herrie geen probleem vormen. Daar kan ik naar hartenlust mijn venkelknollen afgieten in zwavel, zeefdrukken en grotere installaties opbouwen. 

 

Verder ben ik bezig met het ontmantelen van Rondane Kwartet en het oprichten van het nieuwe kwartet met de naam Natalon Kwartet, dat zich inzet om alle avondvullende pianoconcerten van Simeon ten Holt ten gehore te brengen. 

 voltooide projecten 

RobertSolo.jpg
27/10/2019
Boekpresentatie John Heymans over Simeon ten Holt
'Arabesk' 
Museum Kranenburgh Bergen NH

Componist Simeon ten Holt (1923-2012) werd, na een leven lang betrekkelijk anoniem te hebben gewerkt, plotseling wereldberoemd met zijn Canto Ostinato. J. Heymans (1954), van huis uit wiskundige en techniekfilosoof, was dertig jaar met de componist bevriend. In Arabesk schetst Heymans aan de hand van ontmoetingen met Ten Holt, brieven, dagboekfragmenten en gesprekken met naaste vrienden de muzikale zwerftocht van een van Nederlands bekendste componisten. Het levert ook nog eens een onvergetelijk sfeerbeeld van het kunstenaarsdorp Bergen op!

Met pianofragmenten gespeeld door Robert Lambermont. Tevens te gast:

Dichter Kees van Domselaar en filmmaker Cherry Duyns.

Stedelijk Museum Amsterdam

Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks: 10 – 18 uur
Vrijdag: 10 – 22 uur

Prijzen

Volwassenen: € 18,50
Studenten & CJP: € 10,00

09/02/2019 - 29/09/2019 
Stedelijk Museum Amsterdam

Project Robert Lambermont in het Rabo-Lab

"Drie maanden geleden werd ik door het Stedelijk Museum Amsterdam gevraagd om vier flipperkasten te ontwerpen en te bouwen voor het Rabo Lab, een interactieve projectruimte waarvan het thema aansluit bij de huidige hoofdtentoonstelling: ‘Pinball Wizard, The Work and Life of Jacqueline de Jong.’ In het vroege werk van Jacqueline de Jong speelt de flipperkast een belangrijke rol. Aangezien de flipperkast ook in mijn werk regelmatig opduikt en ik een grondige kennis bezit ten aanzien van de flipperkasttechniek en de historie hiervan, kon ik deze opdracht van harte aannemen.

 

Ik besloot om twee verschillende modellen te maken. Jacqueline de Jong verzocht mij om ten minste één ontwerp te maken waarbij gerefereerd werd aan de oervorm van de flipperkast: de bagatelle. Het resultaat is een bagatelle waarvan de speelveldonderdelen bestaan uit eenvoudige stokjes, elastieken en houten, geschilderde vormen die door de bezoeker naar eigen inzicht verplaatst kunnen worden. De flippers zijn mechanisch en het speelveld is handmatig met zeefdruktechnieken versierd. De grafische afbeeldingen heb ik gebaseerd op twee zeefdrukken van Jacqueline de Jong: Pinball Wizards 1 en 2.

 

Het tweede model is gebaseerd op elektromechanische technieken zoals gebruikelijk bij flipperkasten die gebouwd zijn gedurende de jaren ’50 t/m ’70 van de vorige eeuw. De grafische vormgeving van de speelvelden is tevens van mijn hand. De speelvelden zijn net als bij het eerste model door de bezoekers zelf op te bouwen: de pionnen en elastieken kunnen middels een modulair systeem verplaatst worden waardoor op een speelse wijze een evenwicht gezocht kan worden tussen toeval en controle, spel en techniek. 

 

Het ontwerpen en bouwen van deze flipperkasten vroeg veel van mijn creatieve en praktische capaciteiten. Gedurende 10 weken werkte ik minstens 10 uur per dag om deze opdracht te voltooien. De tentoonstelling ‘Pinball Wizard, The Work and Life of Jacqueline de Jong’ is inmiddels afgelopen, maar mijn project in het Rabo Lab is verlengd tot 29 september!" (R. L. 8-2-2019)

Zwavelbeeld2.jpg
17/10 t/m 11/11/2018
Vinci

Galerie De Meerse toont in de tentoonstelling VINCI werk van een aantal kunstenaars waarbij poëzie, onderzoek, technische verbeelding en wetenschap kernbegrippen zijn. Het zijn geen ‘werkelijkheidsdenkers’ die hier hun werk tonen, maar ‘mogelijkheidsdenkers’!

 

Schouwburg de Meerse, Het Cultuurgebouw

Raadhuisplein 3 

2132 TZ Hoofddorp

 

De expositie in Het Cultuurgebouw is te bezichtigen van woensdag t/m zaterdag vanaf 14:00 uur en voor, tijdens en na voorstellingen bij De Meerse. De galerie is bereikbaar via de passage van Het Cultuurgebouw.

Arcadia.Flyer.jpg
02 t/m 04/11/2018 van 11.00 uur tot 17.00 uur
ARCADIA

Groepstentoonstelling met werk van Karien Beijers, Esther Brakenhoff, Chiel Kleipool, Christiana van Lammeren, Liza Prins,

Maarten Schuurman en Robert Lambermont. 

 

Sociëteit Vereeniging

Zijlweg 1 

Haarlem

Robert Lambermont toont in deze 

expositie onder meer een

monumentale geluidsinstallatie

die opgebouwd is uit negen oude

flipperkasten. 

BagatellesKlein.jpg
Rondane Kwartet Ten Holt
03/04/2018 en 04/04/2018
Rondane Kwartet vier vleugels
Amstel Quartet vier saxofoons
Kerk de Duif Amsterdam

03/04/2018  20.15 uur
Entrata, Joep Franssens, vier vleugels: Daphne Keune, Petra van Oort, Laura Sandee en Anna van Nieukerken
Harmony of the Spheres, deel 4 voor 4 saxofoons: Amstel Quartet, Remko Jak, Olivier Sliepen, Bas Apswoude en Harry Cherrin
Canto Ostinato, Simeon ten Holt, vier vleugels: Rondane Kwartet

04/04/2018  20.15 uur

Incantatie IV, Simeon ten Holt, vier vleugels en vier saxofoons: Rondane Kwartet en Amstel Quartet

Foto: Daniel Mulder

19/08 t/m 15/10/2017
Sense of Sound
Groepstentoonstelling DordtYart

Maasstraat 11, 3313 CR, Dordrecht

In deze dynamische expositie toonde Atelier Robert Lambermont twee kinetische sculpturen: Grote Pneuma en Nanoteller.

 

Vanaf 19 augustus is de hal van DordtYart gevuld met geluidsculpturen, installaties, performances en muziekoptredens met als titel Sense of Sound. De geschiedenis van de geluidskunst is te zien en horen in de installaties van o.a. Dick Raaijmakers en Paul Panhuysen, grondleggers van de geluidkunst. Zij inspireerden de generaties na hen met bijvoorbeeld de oprichting van het Apollohuis (door o.a. Panhuysen) en de opleiding Beeld en Geluid (door Raaijmakers). Net afgestudeerde kunstenaars, zoals Tamar Harpaz, Matthijs Munnik, Matthias König en het duo Elise ’t Hart & Nils Davidse tonen nieuwe werken. Ook gerenommeerde kunstenaars als Hans van Koolwijk, Nico Parlevliet en Maria Barnas dragen bij aan de tentoonstelling. Zij tonen installaties en geven geluid performances. 

De Nanoteller is een voor de tentoonstelling aangepaste installatie en is nooit eerder in deze vorm getoond. Dit werk wordt aangedreven door een geigerteller. Iedere keer wanneer de ingebouwde sensor een radioactief deeltje detecteert, komt het object in beweging. Stap voor stap klapt het open totdat het een maximale lengte van 6,5 meter heeft bereikt. Op de houten plaatjes zijn kleine mechaniekjes gemonteerd die tijdens het bewegen geluidjes maken. Af en toe klapt het beeld met grote snelheid onverwacht dicht.   

02/06/2017
Canto Ostinato door Rondane Kwartet
SOU Festival Tbilisi, Georgië
 
Simeon ten Holt, vier vleugels

Djansug Kakhidze Tbilisi
Center for Music and Culture

18/03/2016 t/m 12/06/2016 

Tekening van Robert Lambermont in het Teylers Museum in Haarlem
Schenking Bart Spoorenberg

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH  Haarlem
 
De Haarlemse kunstverzamelaar Bart Spoorenberg heeft 130 tekeningen geschonken aan het Teylers Museum in Haarlem, waaronder een tekening van Robert Lambermont. Momenteel zijn deze tekeningen te zien in het prentenkabinet van het Teylers Museum. 
Rondane in Moskou
15/11/2016
Rondane Kwartet speelt in het
International House of Music in Moskou
 
Moskou, Rusland, 115054, Kosmodamianskaya Emb., 52-8.
Aanvangstijd: 19.00 uur
Programma:

 

– J.S. Bach concert in C groot, drie vleugels met strijkorkest BWV 1064

– J.S. Bach concert in a klein, vier vleugels met strijkorkest BWV 1065

pauze

– Canto Ostinato, vier vleugels


Rondane Kwartet ontving de eervolle uitnodiging om in Moskou composities van J.S. Bach en Simeon ten Holt uit te voeren. In samenwerking met het Musica Viva Chamber Orchestra.

08/06/2016 
Canto Ostinato op Belgische radiozender KLARA

Rondane Kwartet speelde Canto Ostinato tijdens het Festival van Vlaanderen in Kortrijk, België. De Belgische radiozender KLARA nam dit concert live op en zal het in zijn geheel uitzenden op 8 juni.

bottom of page